Κηπευτικά - Φυτώρικο-Γεωπονικό Κατάστημα Σερρών Όλο Πράσινο

Search
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Κηπευτικά

Κήπος

Αγγούρι Υβρίδιο F1 - Τουρσί  
Τα δροσιστικά αγγούρια χρησιμοποιούνται στις σαλάτες και για τουρσί. Η αγγουριά είναι ένα φυτό που αναπτύσει μεγάλα φαρδιά φύλλα.
Τα φύλλα της αγγουριάς, κρύβουν τα άνθη. Μπορείτε να βοηθήσετε τις μέλισσες να γονιμοποιήσουν τα λουλούδια, αφαιρώντας τα πάνω φύλλα ώστε να ευκολότερη η πρόσβαση στα λουλούδια.
Όλες οι αγγουριές αρχικά παράγουν μόνο αρσενικά άνθη. Έτσι δε θα παραχθούν αγγούρια από τα πρώτα άνθη. Τα θυλικά άνθη, ωριμάζουν στη συνέχεια και έχουν μικρά αγγούρια στην άκρη των στημόνων τους.
Κάθε φρούτο που δεν έχει γονιμοποιηθεί σωστά, θα συρικνωθεί. Αφαιρέστε τα από το φυτό ώστε να μπορέσει να ανθήσει ξανά.

Πιπεριά τηγανιτή - Γεμιστή - Φλωρίνης - Καυτερή - Πικάντικη


  
Η πιπεριά υπάρχει σε 50 περίπου είδη ανά τον κόσμο, άλλοτε με γλυκούς και άλλοτε με καυτερούς καρπούς.
Το φυτό έχει ύψος 50–75 εκατοστά, βλαστούς που στην αρχή είναι τρυφεροί και στην συνέχεια ξυλώδεις, φύλλα σχετικά μικρά, ανοιχτοπράσινα, άνθη λευκά που φύονται μεμονωμένα σε ομάδες των 2 ή 3 .
Ο καρπός της πιπεριάς είναι πολύσπερμος πράσινος ή κιτρινοπράσινος που γίνεται κόκκινος ή κίτρινος όταν ωριμάσει.
Οι γλυκείς καρποί είναι μεγαλύτεροι από τους καυτερούς, αυλακωτοί και διογκωμένοι. . Πλούσιοι σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α, τρώγονται σε σαλάτες ή μαγειρεμένοι. Αποτελούν ένα από τα κύρια υλικά της Ελληνικής κουζίνας, καθώς χρησιμοποιούνται στη χωριάτικη σαλάτα, στα γεμιστά, αλλά και ως συμπλήρωμα σε σάλτσες κ.λ.π.
Οι καυτεροί καρποί χρησιμοποιούνται ψητοί ως ορεκτικό ή γίνονται σκόνη και χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό. Η καυστικότητα των καρπών οφείλεται σε μία ουσία, την καψαϊκίνη, ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται στο εσωτερικό τους.ς. Γνωστότερα από τα μπαχαρικά που παράγονται από την καυτερή πιπεριά είναι το τσίλι και το καγιέν, από ξηραμένους καρπούς των ποικιλιών frutescens και annum, και η καυτερή σάλτσα Ταμπάσκο. Η γλυκιά πάπρικα προέρχεται από μία ποικιλία με ιδιαίτερο άρωμα αλλά μη καυτερή.


Πιπεριά Τσίλι


 
Ήπια πιπεριά τσίλι. Παρόμοια σε μέγεθος και σχήμα σε ένα γλυκό πιπέρι. Σκούρα πράσινα φρούτα ωριμάζουν σε βαθύ κόκκινο. Δημοφιλή για την κατασκευή μόλου και την ξηρασία.

Μελιτσάνα Λαγκαδιανή - Φλάσκα


 
Ο βλαστός της τρυφερός, όρθιος, θαμνώδης, με ύψος που μπορεί να φτάσει τα 80 εκατοστά και φέρει συνήθως μικρά αγκάθια. Ο καρπός της, η μελιτζάνα, έχει σχήμα ωοειδές, κυλινδρικό η σφαιρικό που ποικίλει στο μέγεθος ανάλογα με τη ποικιλία. Το χρώμα των καρπών είναι μοβ, βαθύ μοβ, μοβ με άσπρες γραμμές, αλλά ακόμα και βαθύ γαλάζιο, κόκκινο ή και κιτρινωπό σε διάφορες ποικιλίες. Η σάρκα του καρπού είναι σπογγώδης και περιέχει πολλά σπόρια.
Η μελιτζάνα καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό και απαιτεί θερμό κλίμα για να αναπτυχθεί. Χρειάζεται λίπανση με κοπριά και διάφορα μικτά λιπάσματα. γιατί είναι γενικά απαιτητικό φυτό. Καλλιεργείται στην ύπαιθρο και σε θερμοκήπια.
Η μελιτζάνα έχει μικρή θρεπτική αξία και χαρακτηριστική γεύση. Περιέχει μία πρασινωπή ουσία, τη σολανίνη που μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, όταν οι καρποί καταναλωθούν άγουροι ή πολύ ώριμοι. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή.

Τομάτα Υβρίδιο F1 - Κοντούλα - Ντόπια - Τσέρι - Εργοστασίου


  
Η τομάτα είναι ένα φυτό της οικογένειας Solanacea k καλλιεργείται ως μονοετές φυτό. Τυπικά φτάνει τα 1-3 μ. ύψος, αλλά δεν έχει αρκετά ανθεκτικό κορμό και στηρίζεται σε άλλα φυτά.
Υπάρχουν τομάτες θερμοκηπίου (αναρριχώμενες) και υπαίθριες τομάτες (ημιαναρριχώμενες και αυτοκλαδευόμενες) Οι αναρριχώμενες και οι ημιαναρριχώμενες χρειάζονται στήριξη η οποία γίνεται είτε με σπάγκο (θερμοκήπιο από οριζόντιο σύρμα) είτε σε καλάμια όταν πρόκειται για υπαίθρια καλλιέργεια. Οι αυτοκλαδευόμενες τομάτες δεν χρειάζονται στήριξη διότι τυφλώνουν μόνες τους την κορυφή τους και δεν αυξάνονται προς τα πάνω.
  Ο καρπός όταν είναι ώριμος έχει έντονο κόκκινο χρώμα, διότι περιέχει τη χρωστική λυκοπένιο. Πριν ωριμάσει, η τομάτα έχει πράσινο χρώμα.
  Το βάρος της τομάτας είναι από 250 -350 γραμμάρια (μεγαλοκαρπή), ενώ υπάρχουν και μικρόκαρπα υβρίδια (cherry) τα οποία μπορούν να συγκομιστούν με το τσαμπί (και όχι μεμονωμένα) και έχουν βάρος 50 - 100 γραμμάρια.

Κολοκυθάκι Υβρίδιο F1


  Φυτό σχετικά εύρωστο με κοντά μεσογονάτια. Μεγάλη ανεκτικότητα στις ιώσεις του κολοκυθιού. Πολύ καλή ποιότητα με εξαιρετική γεύση. Εξωτερικό χρώμα καρπού παρόμοιο με το ντόπιο κομποκολόκυθο. Υψηλή απόδοση, μεγάλη διάρκεια παραγωγής.

Κολοκύθια για πίτα


  
Η κολοκυθιά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, αναρριχητικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae).
Οι κολοκυθιές είναι γενικά λαχανοκομικά φυτά και οι καρποί τους, ανάλογα με το είδος καταναλώνονται στη μαγειρική ή χρησιμοποιούνται για καλλωπιστικούς σκοπούς.

Καρπούζι


 
Το καρπούζι είναι φυτό μονόχρονο ,το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ο βλαστός του που έρπει στο έδαφος .Κατάγεται από την Αφρική.Έχει χυμώδης και δροσιστική σάρκα, για να έχει επιτυχία η καλλιέργεια χρειάζεται ελαφρά , αμμώδη και θερμά εδάφη ph (7-5). Το καρπούζι είναι διουρητικό και κατά της αρθρίτιδας.Υπάρχουν υβρίδια σπορόφυτων όπως (OBLA F1) και ποικιλίες όπως τύπου(GRIMSON SWEET).

Πεπόνι


 
Μεγάλη ικανότητα καρπόδεσης. Σφαιρικό σχήμα και άριστο δικτύωμα. Ομοιομορφία μεγεθους καρπού. Ανθεκτικό στην μεταφορά και υπερωρίμανση. Ο ποδίσκος δέν αποκολάται εύκολα. Αντοχή στο ωίδιο και στους μύκητες. Ποικιλία γκάλι, στρόγγυλο πολύ γλυκό αρωματικό πεπόνι.

Φράουλες Μεγαλόκαρπες - Μικρόκαρπες


 
Η κόκκινη και γλυκιά φραουλίτσα είναι ένα από τα αγαπημένα μου φρούτα και αγαππημένο πολλών. Εκτός του ότι είναι πολύ νόστιμη και αρωματική, είναι και ιδιαίτερα θρεπτική με μικρή θερμιδική αξία και πληθώρα μετάλλων, βιταμινών κι αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών. Είναι από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη c, ενώ από μέταλλα περιέχει σχετικά μεγάλο ποσοστό καλίου. Ευτυχώς η καλλιέργειά της είναι πανεύκολη και μπορεί να καλλιεργηθεί από τον οποιονδήποτε. Η ελληνική λέξη για τη φράουλα είναι “χαμαικέρασος” το “φράουλα” έχει λατινική προέλευση.

Λάχανο Εντόπιο -  Κόκκινο


  
Τα λάχανα θέλουν τακτικό πότισμα.
Οι κεφαλές του λάχανου συγκομίζονται όταν έχουν πάρει το κανονικό μέγεθός τους και ενώ είναι ακόμα συμπαγείς. Ο καλλιεργητής έχει κάποια ελαστικότητα και μπορεί να καθυστερήσει λίγο την κοπή για να κερδίσει σε βάρος. Η μεγάλη όμως καθυστέρηση στη συγκομιδή, αυξάνει τον κίνδυνο του σκισίματος και των σήψεων. Το κόψιμο πολύ νωρίς δίνει λιγότερο συμπαγείς κεφαλές.

Λάχανο Υβρίδιο F1


 
Το λάχανο είναι φυτό διετές, ποώδες και ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών. .Οι απαιτήσεις του λάχανου σε νερό είναι μεγάλες. Πρέπει να ποτίζεται τακτικά αλλά κανονικά γιατί μεγάλες ποσότητες νερού πιθανόν να προκαλέσουν μεγάλη επέκταση των ριζών και εξασθένιση του φυτού.Το λάχανο αναπτύσσεται κανονικά σε θερμοκρασίες από 15-18 βαθμούς. Το φυτό αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες.Το λάχανο είναι από τα κυριότερα λαχανικά και καλλιεργείται σε όλες τις Εύκρατες περιοχές.

Κουνουπίδι


 
Το κουνουπίδι, είναι μονοετές ή διετές φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών του γένους Βράσσικα (Brassica oleracea var., italica), με καταγωγή από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, υπάγεται κι αυτό στην οικογένεια των Cruciferae ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το λάχανο και το μπρόκολο.
Καλλιεργείται κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου, και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού ωκεανού για την ανθοκεφαλή του. Στην Ελλάδα το κουνουπίδι καλλιεργείται τη χειμερινή περίοδο κυρίως στην Εύβοια , Αττική , Μεσσηνία , Κέρκυρα και Αρκαδία.

Μπρόκολο


  
Συνεκτική κεφαλή αρίστης ποιότητας βάρους 700γρ. με μικρά "ανθάκια" και σκούρο πράσινο-μπλε χρώμα. Πολλά παραπούλια. Αντοχή στο ξεβλάστωμα. Αντοχή στο κρύο Μεγάλη διάρκεια παραγωγής. Συνιστάται για όψιμη φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη παραγωγή.

Πράσσο


  
Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε τις πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες του φυτού αυτού. Σήμερα το πράσο είναι γνωστό διουρητικό, χρησιμοποιείται κατά του πρηξίματος ποδιών και χεριών και  της κυτταρίτιδας. Πολύτιμο κατά της κατακράτησης υγρών της κόπωσης και της κομάρας. Το πράσο μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους. Επίσης προστίθεται με άλλα χορταρικά στις χορτόπιτες.

Μαρουλάκι Σγουρό - Ίσιο


  
Το μαρούλι είναι ένα δροσερό καλλιέργεια σεζόν και, κατά συνέπεια, είναι καλύτερο να καλλιεργηθούν είτε την άνοιξη ή το φθινόπωρο.
•  Ωστόσο, μαρούλι συμπαθεί μια θερμοκρασία περίπου 70ο για να βλαστήσουν, τόσο νωρίς φυτεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσει ως βύσματα.
•  Μαρούλι σπόροι χρειάζονται φως για να βλαστήσουν. Μόλις μετά βίας καλύπτουν το σπόρο με χώμα.
•  Μετά από μερικές εβδομάδες να ελέγξετε αν οι ρίζες έχουν επεκταθεί στις πλευρές του βύσματος. Αν ναι, είναι ανθεκτικά ώστε να πάνε στο έδαφος.
•  Μην αφήνετε τα φυτά δεν παίρνουν πάρα πολύ μεγάλο, πριν από τη διάθεσή τους.


Αντίδι


  
Ποικιλία, ανθεκτική στο ξεβλάστωμα,φύλλωμα μέτρια κατσαρό σκούρου πράσινου χρώματος με ανοικτό πράσινο κέντρο, ύψους 35-40εκ. Καλλιεργείται από άνοιξη έως φθινόπωρο. Koντό και σγουρό αντίδι,με άσπρο-κρεμ κέντρο.

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού