Θάμνοι - Φυτώρικο-Γεωπονικό Κατάστημα Σερρών Όλο Πράσινο

Search
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Θάμνοι

Κήπος > Καλλωπιστικά

Βιβούρνο


  
Φυλλοβόλος θάμνος, με τελικό ύψος τα 4m και φύλλα τρίλοβα ή πεντάλοβα, ανοιχτοπράσινα, χνουδωτά στην κάτω επιφάνεια, που γίνονται κόκκινα το Φθινόπωρο. Έχει πολύ ιδιαίτερη ανθοφορία από λευκές, ογκώδεις ταξιανθίες σφαιρικού σχήματος(μειαζουνε με μπαλα χιονιου), που εμφανίζονται Μάρτιο έως Ιούλιο. Είναι φυτό ανθεκτικό στο ψύχος, στην ατμοσφαιρική μόλυνση και προτιμά ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης και γόνιμα εδάφη, καλά στραγγιζόμενα. Στην κηποτεχνία χρησιμοποιείται σε μεμονωμένες φυτεύσεις και στην δημιουργία ελεύθερων μπορντούρων. Κλαδεύεται πολύ ελαφρά κάθε Χειμώνα, κατά προτίμηση τον Δεκέμβριο, για να έχουμε μεγάλη ανθοφορία την επόμενη Ανοιξη.

Καλλιστήμονας

  Ο καλλιστήμονας είναι ένα φυτό εύκολα αναγνωρίσιμο από τις χαρακτηριστικές εντυπωσιακές του ταξιανθίες, αρκετά δημοφιλές σε πολλά μέρη του κόσμου. Μαζί με τον ευκάλυπτο, είναι από τα πιο ευραίως διαδεδομένα αυστραλιανά φυτά εκτός της αυστραλιανής ηπείρου.

Φωτείνεα


 
Θάμνος ή δενδρύλλιο αειθαλές, ιδιαίτερης ομορφιάς, γρήγορη ανάπτυξης, ύψους 3-5μ. Φύλλα μεγάλα, ελαφρώς πριονωτά, ζωηρά πράσινα. Η νεαρή βλάστηση χαρακτηρίζεται από φύλλα πορφυρού χρώματος, τα οποία μετά την παρέλευση 1-2μηνών γίνονται πράσινα. Άνθη άφθονα, μικρά λευκά, σε ταξιανθίες που εμφανίζονται Μάρτιο-Απρίλιο. Προτιμά εδάφη ελαφρά και καλά στραγγιζόμενα.

Δάφνη

  Θυγατέρα του ποταμού Πηνειού, η Δάφνη ήταν η αγαπημένη νύφη του Απόλλωνα. Το όνομά της έχει μεγάλη συμβολική αξία. Ο μύθος λέει ότι για να ξεφύγει από τον Απόλλωνα – σημειωτέον ότι ήταν θεός του φωτός με τέλεια κορμοστασιά – και να γλυτώσει από την επίμονη πολιορκία του, παρακάλεσε τον πατέρα της να την μεταμορφώσει. Εκείνος της έκανε το χατίρι και τη μεταμόρφωσε σε δέντρο. Απελπισμένος και μετανιωμένος ο Απόλλωνας καθαγίασε τη δάφνη και την έκανε ιερό φυτό της λατρείας του.

Λαντάνα

  Φυλλοβόλος θάμνος γρήγορης ανάπτυξης, με ύψος έως 1,5m και άνθη που εμφανίζονται από Μάρτιο- Νοέμβριο, έχοντας το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των διαφορετικών αποχρώσεων στην ίδια ταξιανθία. Ευαίσθητο στο ψύχος και ανθεκτικό στην αλατότητα, στην κακή ποιότητα εδάφους και νερού.

 

Πικροδάφνη

  Θάμνος αειθαλής ύψους 2-4μ. , με άνθη μονά ή διπλά ,διαφόρων χρωμάτων.Ανθεκτικός στην αλατότητα , στην ξηρασία και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Mε το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί σε δενδρίλιο. Ανθίζει από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο, κλαδεύεται στις αρχές της Ανοιξης και μπορεί να αντέξει το Καλοκαίρι χωρίς καθόλου νερό. Ιδανίκος θάμνος για παραθαλάσσιες φυτεύσεις και για ψηλές μπορντούρες.

Βερβερίδα

  Φυλλοβόλος θάμνος με κλαδιά αγκαθωτά, εντυπωσιακά βαθυκόκκινα φύλλα και ύψος έως 2m. Την Ανοιξη εμφανίζονται μικρά υπόλευκα άνθη. Από τα πλέον ανθεκτικά φυτά σε αντίξοες συνθήκες όπως κακής ποιότητας νερό και χώμα, ατμοσφαιρική μόλυνση και ψύχος. Υπάρχουν και νάνες ποικιλίες με ύψος έως 0,60cm ιδανικές για βραχόκηπους και χαμηλές αδιαπέραστες μπορντούρες. Από τους ελάχιστους θάμνους που διατηρούν την όμορφη εμφάνισή τους και το Χειμώνα, λόγω των κόκκινων κλαδιών και φύλλων του.

Γιουνίπερος  Πλαγιόκλαδο

  Κωνοφόρο αργής ανάπτυξης, με κόμη ιδιαίτερου σχήματος, οριζόντιας ανάπτυξης και χρώμα γλαυκό, χρυσοπράσινο ή σκουροπράσινο. Πολύ δημοφιλές στην κατασκευή βραχόκηπων και φυτικών νησίδων, καθώς και στην φύτευση πρανών. Αγαπά ιδιαίτερα τα γόνιμα και υγρά εδάφη, ενώ παρουσιάζει αντοχή στο ψύχος και την ατμοσφαιρική μόλυνση.

Ροδιά Καλλωπιστική

  Θάμνος φυλλοβόλος, γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 2-5μ.Ανθίζει από Μάιο έως Αύγουστο με άνθη διπλά κοκκινοπορτοκαλί. Καρποί σφαιρικοί ερυθροκίτρινου χρώματος. Προτιμά εδάφη δροσερά και τακτικά αρδευόμενα.

Πασχαλία

  Φυλλοβόλος θάμνος με ύψος έως 10m, που με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί σε δενδρίλιο. Εύκολο στην καλλιέργειά του φυτό, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε εδαφοκλιματικές συνθήκες. Τα εντυπωσιακά και πολύ αρωματικά του άνθη, εμφανίζονται κατά τον Απρίλιο-Μάιο και έχουν ιδιαίτερο μπλέ-μώβ χρώμα (υπάρχουν ποικιλίες και με λευκό άνθος). Η ανθοφορία της συνήθως συμπίπτει με την περίοδο του Πάσχα. Για να ανθίσει έντονα ΔΕΝ συστήνεται κλάδεμα τον Χειμώνα. Συνήθως κλαδεύεται προς το τέλος Αυγούστου και είναι σκόπιμο, να κόβουμε τα κλαδια που παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ανάπτυξη.

Ναντίνα

  Η ναντίνα είναι ένας όμορφος θάμνος που τον χειμώνα μεταμορφώνεται σε έναν κόκκινο λαμπερό θάμνο αφού το φύλλωμά του γίνεται κόκκινο. Επίσης κάνει μικρά διακριτικά λευκά λουλούδια που στην συνέχεια γίνονται πανέμορφοι κόκκινοι καρποί. Είναι αρκετά ανθεκτικός , ακόμα και στο κρύο. Αντέχει και στην σκιά αλλά για να κοκκινίσουν τα φύλλα του χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία. Το καλοκαίρι χρειάζεται αρκετό νερό αλλά με καλή στράγγιση.

Λεμονοκυπάρισσο

  Φυτό κωνοφόρο με χρυσοκίτρινο φύλλωμα, της οικογενείας των κυπερσσιδών. Ανθεκτικό φυτό, κατάλληλο για εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Φορσύθια

  Η Φορσύθια είναι φυλλοβόλος θάμνος με καταγωγή από την Κίνα.  Έχει γρήγορη ανάπτυξη και πολλούς ξυλώδεις βλαστούς  μεγάλου μήκους που βγαίνουν από το έδαφος ύψους 1,2 - 2m. Τα φύλλα της είναι ωοειδή - επιμήκη, αντίθετης διάταξης πάνω στο βλαστό
Η ανθοφορία της είναι πλούσια, με αρκετά άνθη στο χρώμα του κίτρινου που βγαίνουν σε ομάδες πολλά μαζί κατά μήκος των βλαστών, από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο. Τα άνθη κάνουν την εμφάνισή τους πριν από τα φύλλα!
Είναι ιδιαίτερο φυτό και αυτό το οφείλει στην πολύ εντυπωσιακή ανθοφορία της.
Γενικότερα είναι ανθεκτικός σαν θάμνος στις χαμηλές θερμοκρασίες, μη απαιτητικό ως προς το έδαφος, κάτι το οποίο το κάνει να μπορεί να ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη. Ιδιαίτερη προτίμηση έχει στις ηλιόλουστες θέσεις.

Κίτισος

  Aειθαλής θάμνος, πολύ μικρού ύψους που απλώνεται οριζόντια έως και 2μ.Έχει φύλλα ωοειδή, βαθυπράσινα με άφθονη ανθοφορία τον Απρίλιο με άνθη κίτρινο - ροζ - κόκκινοΚατάλληλος για βραχόκηπους.

Τούγια

  Η τούγια είναι αειθαλές κωνοφόρο δένδρο. Ευδοκιμεί σε θέσεις με άπλετο ηλιακό φως και μέτριο γόνιμο έδαφος. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με μοσχεύματα, εμβόλια και σπόρους, και το μέγιστο ύψος του φτάνει τα3-4m. Χρησημοποιητε μεμονομένο και σε φράχτες αλλα και σε γλαστρες στα μπαλκονια.

Ευόνυμο

  Θάμνος αειθαλής ύψους έως 3m και φύλλα ωοειδή, σκληρά, με χρώμα σκουροπράσινο, σταχτοπράσινο, σταχτοπράσινο με ασημί περίγραμμα, πράσινο με λευκό περιθώριο ή πράσινο στο κέντρο με χρυσαφί περίγραμμα, ανάλογα με την ποικιλία. Φυτό κατάλληλο για μπορντούρες, ανθεκτικό στα αλκαλικά εδάφη και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι νάνες ποικιλίες (μικρόφυλλα ή νυχάκια), ιδανικά για γλάστρες ή χαμηλές μπορντούρες

Λιγούστρο

  Το λιγούστρο είναι ένας από τους πιο γνωστούς θάμνους στην ελλάδα. Και αυτό γιατί μεγαλώνει γρήγορα. Έχει πράσινα φύλλα και μπορεί να φτάσει τα 5 μέτρα. Κάνει λευκά λουλούδια και στην συνέχεια σχηματίζει μωβ μπλε σκούρους καρπούς. Θέλει μέτριες ποσότητες νερού και λιπάσματος. Χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία. Αντέχει το κρύο. Συνήθως το χρησιμοποιούμε για φυτοφράχτες αλλά και σαν μικρό δένδρο. Πολύ διαδεδομένο και για πεζοδρόμια. Είναι από τα πιο οικονομικά φυτά.

Πυξάρι

  Αειθαλές φυτό πολύ αργής ανάπτυξης, με γυαλιστερά, μικρά,πράσινα φύλλα, ιδανικό για χαμηλές μπορντούρες, καθώς και για διαμόρφωση σχημάτων. Ανθεκτικό στο ψύχος, στις ξηροθερμικές συνθήκες και στην ημισκιά. Αντέχει στα αραιά ποτίσματα το Καλοκαίρι και φυτεύεται 4 φυτά ανά μέτρο για να σχηματίσει πυκνή μπορντούρα.

Βεγγέλια

  Θάμνος φυλλοβόλος, ζωηρής ανάπτυξης που φθάνει τα 2-3μ. ύψος. Ανθίζει τον Απρίλιο-Αύγουστο, με άνθη ζωηρά κόκκινα με σωληνοειδή στεφάνη. Ανθεκτική στους ανέμους, στα σταγονίδια της θάλασσας, σε ασβεστούχα εδάφη και στη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Κατάλληλη και για ημισκιερές θέσεις.
Gardenia
Θάμνος ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας που φτάνει τα 1-2μ. ύψος. Ανθίζει δίνοντας μεγάλα λευκά άνθη με χαρακτηριστικό εξαίσιο άρωμα. Ευδοκιμεί σε ημισκιερά δροσερά μέρη, προφυλαγμένα από ρεύματα αέρα. Ιδανικό υπόστρωμα η τύρφη ή το καθαρό καστανόχωμα.

Φοίνικας

  Ο φοίνικας χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις στην αρχιτεκτονική κήπων . Δίδει την αίσθηση του τροπικού δάσους . Πολύτιμο φυτό για τις δενδροστοιχίες ξηροθερμικών περιοχών . Σε μεγάλα δοχεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμο δένδρο για την διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων . Σε πάρκα ομαδικά ή μεμονωμένος σε χλοοτάπητα είναι εντυπωσιακός .

Αγγελική

  Αειθαλής θάμνος με ύψος 1-1,5m, μικρά δερματώδη, γυαλιστερά φύλλα και άνθη λευκοκίτρινα, αρωματικά, που εμφανίζονται Απρίλιο-Ιούνιο. Ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία, την ατμοσφαιρική μόλυνση, την αλατότητα, προτιμά δροσερές και ημισκιερές θέσεις.

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού