Πολυετή - Φυτώρικο-Γεωπονικό Κατάστημα Σερρών Όλο Πράσινο

Search
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Πολυετή

Κήπος > Ανθοφόρα

Γαρύφαλλο Κινέζικο


 
Τα κινέζικα γαρύφαλλα καλλιεργούνται ως πολυετή αλλά και μονοετή κ φτάνουν 15-40 εκατοστά ύψος. Ανθοφορούν από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβρη, τα μονοετή τα φυτεύουμε τον Μάιο ενώ τα διετή το φθινόπωρο. Χρειάζονται χώμα χουμώδες και πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες με καλή στράγγιση κ όχι πολύ υγρό.

Γαρύφαλλο Νάνος Μυρωδάτο


  
Πολυετές, αγγειόσπερμο, ποώδες, όμορφο καλλωπιστικό φυτό, η γαριφαλιά ανήκει στο γένος δίανθος και στην οικογένεια των Καρυοφυλλοειδών. Καλλιεργείται από την αρχαιότητα και είναι από τα πιο παλιά καλλωπιστικά φυτά, από τα πιο γνωστά και πιο κοινά.
Είναι φυτό με πυκνή βλάστηση και φτάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα και λογχοειδή. Οι ρίζες του είναι δυνατές και διεισδύουν βαθιά στο έδαφος.
Τα άνθη της γαριφαλιάς, τα γαρίφαλα, είναι πολύχρωμα, έχουν ωραίο άρωμα και 5 σέπαλα που σχηματίζουν σωλήνα
.

Γαρύφαλλο Μίνι


 Πολυετές φυτό με φύλλα γκριζοπράσινα, λογχοειδή και κρεμοκλαδείς βλαστούς. Τα άνθη του είναι ιδιαίτερου σχήματος και εμφανίζονται στους επάκριους βλαστούς, σε πάρα πολλά χρώματα και χρωματικούς συνδυασμούς απο τις αρχές της Ανοιξης μέχρι τον Δεκέμβριο.

Γαρύφαλλο Αναριχώμενο Μυρωδάτο


 
Πολυετές φυτό με φύλλα γκριζοπράσινα, λογχοειδή και κρεμοκλαδείς βλαστούς. Τα άνθη του είναι ιδιαίτερου σχήματος και εμφανίζονται στους επάκριους βλαστούς, σε πάρα πολλά χρώματα και χρωματικούς συνδυασμούς απο τις αρχές της Ανοιξης μέχρι τον Δεκέμβριο. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στο ψύχος ή την ατμοσφαιρική ρύπανση και προτιμά εδάφη πολύ καλά στραγγιζόμενα και ηλιόλουστες θέσεις φύευσης. Είναι από τα δημοφιλέστερα γλαστρικά φυτά και συχνά φυτεύεται σε κρεμαστές ζαρντινιέρες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αρωματικές και μη, με άνθη μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, απλά ή σύνθετα, μονόχρωμα ή πολύχρωμα, αρωματικά ή μή. Θέλει συχνά ποτίσματα και υδατοδιαλυτή λίπανση την άνοιξη και το καλοκαίρι για συνεχόμενη ανθοφορία αλλά προσβάλεται εύκολα από την μυκητολογική ασθένια ''σκωρίαση''.

Μολόχες


  
Ανθίζουν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, είναι συνήθως ανθεκτικά στον καιρό και στον άνεμο.
Φυτεύονται σε ηλιόλουστες θέσεις ακόμα κ σε σκιερές, δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και είναι ιδανικά και για μπαλκόνια. Ευδοκιμούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους, ακόμα και σε βαριά αργιλώδη εδάφη, αρκεί το χώμα τους να μην είναι συνεχώς υγρό.

Μαστιχιά


  
Κρεμοκλαδής ποικιλία με πλούσια ανθοφορία απο τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Προτιμά ηλιόλουστες περιοχές και αρκετό νερό. Το χειμώνα χρειάζεται κάποια προστασία για να μην παγώσει.

Μαυρομάτες


 
Φυτό ορθόκλαδο ύψους 30 εκατοστόν, με πλούσια και εντυπωσιακή ανθοφορία απο τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο. Συγγενείς με τις ποικιλίες της μολόχας. Απαιτή ημισκιερές περιοχές με μέτρια υγρασία.

Μποκαμβίλιες


 
Μοβ, κόκκινες, άσπρες, τώρα τελευταία και πορτοκαλί αλλά και δίχρωμες. . . Δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί Ελληνικό καλοκαιρινό τοπίο χωρίς τις πανέμορφες μπουκαμβίλιες να δίνουν χρώμα σε κάθε γωνιά, στις αυλές των σπιτιών, ή σε συνδυασμό με το άσπρο και το μπλε των νησιών μας. Κι όμως δεν είναι μεσογειακό αλλά ένα τροπικό φυτό που προέρχεται από τη Βραζιλία.

Σπαράγγι


  
Το είδος Asparagus densiflorus aνήκει, όπως και το συγγενικό του εδώδιμο σπαράγγι, στην οικογένεια των λειριιδών. Τα ανοιχτά πράσινα φύλλα που μοιάζουν με βελόνες είναι παραβλαστήματα. Οι ευτραφείς ρίζες έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν νερό. Με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί το φθινόπωρο να δώσει μικρούς κόκκινους στρογγυλούς καρπούς που όμως είναι δηλητηριώδεις. Το λατινικό του όνομα 'densiflorus' σημαίνει πυκνόφυτος. Το φυτό είναι κανονικά ενδημικό της Νοτιοανατολικής Αφρικής. Επειδή διατηρείται πολύ και μεγαλώνει γρήγορα, οι κηπουροί το προτιμούν σαν δρεπτή πρασινάδα. Μέσα στο σπίτι μπορείτε θαυμάσια να το βάλετε σε κρεμαστή γλάστρα. Το σπαράγγι προτιμά τα ημισκιερά μέρη. Δεν θέλει ποτέ ήλιο. Το καλοκαίρι βάλτε το σε μέρος ευάερο ή και σε υπαίθριο χώρο, προστατέψτε το όμως πάντα από την απευθείας ακτινοβολία. Τα μικρά του φύλλα ξεραίνονται εύκολα, γι' αυτό χρειάζονται πολύ νερό, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Μην αφήσετε ποτέ τη μπάλα χώματος να στεγνώσει. Λίπασμα μπορείτε να ρίχνετε μια φορά την εβδομάδα, το χειμώνα αραιώστε. Κάθε άνοιξη χρειάζεται αλλαγή γλάστρας, πιο σπάνια αν πρόκειται για μεγαλύτερο σε ηλικία φυτό.

Νυχτολούλουδο


  
Χαρακτηριστικός θάμνος με σκουροπράσινα φύλλα και υποκίτρινα διακριτικά λουλούδια που εκλύουν ένα βαρύ γλυκό άρωμα τις βραδινές ώρες. Ανθίζει όλο το καλοκαίρι, έχει γρήγορη ανάπτυξη, προτιμά θέσεις με αρκετό ήλιο και θέλει συχνό πότισμα. Είναι ευαίσθητο στο κρύο, γι’αυτό και είναι πιο κατάλληλο για τις νότιες περιοχές.

Ντάλιες


 
Ανάμεσα στα κονδυλώδη φυτά η Ντάλια σίγουρα ξεχωρίζει για τα μοναδικά και γεμάτα χρώματα άνθη που διαθέτει. Η Ντάλια η Υβρίδια (Dahlia Hybrida) αποτελεί σίγουρα ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα είδη του φυτού αυτού καθώς διάφορες ποικιλίες της καλλιεργούνται σε αναρίθμητους κήπους ακόμα και στην χώρα μας.

Φυτό καλοκαιρινό με μεγάλα άνθη συνήθως διαφόρων χρωμάτων, διαθέτει ποικιλίες που μπορεί να αγγίξουν και τα 2 μέτρα! Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα από τα καταλληλότερα φυτά για αρχάριους καθώς δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και χαρίζει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα πανέμορφα λουλούδια.

Διμορφοθήκη


 
Μπορούμε να τη δούμε να απλώνει τα μακριά κλαδιά της σε κήπους αλλά μπορεί να μεγαλώσει ευτυχισμένη ακόμα και σε γλάστρες χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση.
Φυτό χαμηλό, αειθαλές και πολυετές που όμως συνδέεται λανθασμένα στη σκέψη μας με τα εποχιακά φυτά της άνοιξης μια και μπορούμε να το βρούμε πολύ εύκολα σε όλες τις ανθοεκθέσεις της χώρας.

Αζαλέα


 
Θάμνος αειθαλής, ύψους 2-4μ , με πυκνή βλάστηση & φύλλα δερματώδη γυαλιστερά. Άνθη λευκοκίτρινα , αρωματικά, εμφανιζόμενα Απρ.-Ιούν. Ιδιαίτερα ανθεκτικό σε παραθαλάσσια μέρη & στη ξηρασία. Προτιμά εδάφη γόνιμα, καλά στραγγιζόμενα. Κατάλληλο για τη δημιουργία μπορντούρας, ενώ αν κλαδευτεί κατάλληλα διαμορφώνεται σε δενδρύλλιο.

Ορτανσία


  
Φυτό με μεγάλο πριονωτό φύλλωμα και μεγάλα  άνθη  κυρίως ροζ (υπάρχουν λευκές, μωβ και γαλάζιες ποικιλίες), της οικογενείας των σαξιφραγκιδών. Φυτό εξαιρετικής καλλωπιστικής αξίας, ανθεκτικό σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, κατάλληλο για εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Ροδόδεντρο


 
Θάμνοι ή δενδρύλλια με ύψος έως 2μ.,αργού ρυθμού ανάπτυξης. Το γένος περιλαμβάνει πολλά είδη και υβρίδια, τα περισσότερα αειθαλή, με φύλλα βαθυπράσινα που σχηματίζονται στην κορυφή βλαστών του έτους. Τα άνθη έχουν διάφορες μορφές  και χρώματα και ανοίγουν την άνοιξη ή το καλοκαίρι, μονήρη ή ενωμένα σε ταξιανθίες. Φυτά ιδιαίτερα ευαίσθητα σε ασβεστώδη εδάφη, ευδοκιμούν σε ελαφρά όξινα εδάφη  (ph=4,5-6),καλά στραγγιζόμενα, μέσης σύστασης.

Γαρδένια


 
Θάμνος ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας που φτάνει τα 1-2μ. ύψος. Ανθίζει δίνοντας μεγάλα λευκά άνθη με χαρακτηριστικό εξαίσιο άρωμα. Ευδοκιμεί σε ημισκιερά δροσερά μέρη, προφυλαγμένα από ρεύματα αέρα. Ιδανικό υπόστρωμα η τύρφη ή το καθαρό καστανόχωμα.

Χρυσάνθεμα


 
Ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων (Compositae). Ο Αρχαίος Αμάρακος ή το Αμάρακον. Το φυτό αυτό είναι ξένο στη μανιάτικη χλωρίδα. Είναι φερτό με τα υλικά για την ασφαλτόστρωση των δρόμων, γι’ αυτό φυτρώνει στο πλάι των ασφαλτοστρωμένων δρόμων.
Το φυτό αναπτύσσεται αρκετά, κάτω από κατάλληλες συνθήκες και όταν η χρονιά είναι πλούσια σε βροχοπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και το μισό μέτρο. Τα φύλλα του είναι σχιστά, ο βλαστός του κυλινδρικός και τα άνθη του κίτρινα ή λευκά με κίτρινη βάση. σε σχήμα μεγάλης μαργαρίτας.

Καμέλια


 
Αυτό το υπέροχο θαμνώδες φυτό, το οποίο περιβάλλεται με γυαλιστερό βαθυπράσινο φύλλωμα, είναι ιθαγενές της Ιαπωνίας και της Κίνας. Η καμέλια παράγει μεγάλα, κομψά άνθη σε σχήμα τριαντάφυλλου, με χρωματική κλίμακα από λευκό μέχρι λαμπερό κόκκινο. Τα λουλούδια εμφανίζονται σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών. Τα άνθη είναι εντυπωσιακά, αλλά το ίδιο είναι και τα σκουροπράσινα λαμπερά φύλλα της που διαρκούν όλο το χρόνο. Είναι βραδείας ανάπτυξης, αλλά μπορεί να φθάσει μέχρι και έξι μέτρα ύψος. Όλες οι ποικιλίες έχουν λουλούδια μονά ή διπλά και σε χρώματα κόκκινο, ροζ απαλό, ροζ σκούρο και λευκό. Πάνω από τρεις χιλιάδες ποικιλίες και υβρίδια της ιαπωνικής καμέλιας καλλιεργούνται.

Αστρομέρια


  
Η Αλστρομέρια είναι ένα πανέμορφο φυτό των άλπεων το οποίο το βρίσκουμε κυρίως σαν κομμένο λουλούδι για το βάζο μας στην χώρα μας αλλά και σαν γλαστρικό για εξωτερικούς χώρους. Μπορούμε να το φυτέψουμε και στο χώμα αλλά όχι σε σημεία που θα δέχεται τις καλοκαιρινές μεσημεριανές ακτίνες του ηλίου. Επίσης δεν θα πρέπει να στεγνώνει ποτέ το χώμα του από νερό αλλά καλό θα ήταν να υπάρχει καλή στράγγιση. Τον χειμώνα από το πολύ κρυο μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς.

Ιβίσκος


  
Φυτό θαμνώδες με οδοντωτό, γυαλιστερό φύλλωμα και άνθη κυρίως κόκκινα, αλλά και σε πολλά άλλα χρώματα της οικογενείας των μαλαχιδών. Φυτό μεγάλης καλλωπιστικής αξίας, ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας. Ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες, με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας, κατάλληλο για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Πρίμουλα


  
Ανθοφορεί ανάλογα με το είδος της από Μάρτιο έως Μάιο ή από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο. Συχνά τα άνθη τους έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Είναι πολυετής πόα.Φυτεύονται κυρίως την άνοιξη σε ημισκιερές αλλά και φωτεινές θέσεις σε έδαφος στραγγιστικό, χουμωδες, πλούσιο νωπό έως υγρό.

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού