Ετήσια - Φυτώρικο-Γεωπονικό Κατάστημα Σερρών Όλο Πράσινο

Search
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Ετήσια

Κήπος > Ανθοφόρα

Πετούνιες Υβρίδιες - Άγριες


  
Ανθίζουν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.
Είναι ανθεκτικές στον καιρό και στον άνεμο και την ξηρασία. Έχουν όμως ευαισθησία σε ασβεστώδη εδάφη όποτε προτιμήστε ειδικό χώμα για πετούνιες.
Φυτεύονται σε ηλιόλουστες αλλά και ημισκιερές θέσεις, κ είναι ιδανικές και για μπαλκόνια.

Πανσές


 
Ανθοφορούν από τον Μάιο έως τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο ανάλογα με την ημερομηνία σποράς και την ποικιλία.
Φυτεύονται σε θέσεις ηλιόλουστες έως ημισκιερες σε χώμα με καλή στράγγιση, χουμώδες και πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες, όχι όμως στεγνό.

Βιολέτες Διπλές - Μονές


  
Από τα πρώτα ανθοφόρα ετήσια φυτά, η βιολέτα ή µοσχολουλουδιά στολίζει όχι µόνο µε τα χρώµατά της, αλλά και µε το άρωµά της τις εισόδους των σπιτιών και µας κάνει να θυµόµαστε ότι πλησιάζει το Πάσχα. Ανάλογα µε το είδος της, έχει άνθη µοβ, πορφυρά, κόκκινα, ρόδινα ή λευκά. Είναι από τα ψηλά ετήσια φυτά (30-50 εκ. ύψος) και, εάν δεν το παρακάνουµε µε το πότισµα, η ανθοφορία της µπορεί να κρατήσει από τον Απρίλιο µέχρι και τον Ιούνιο. Ως ετήσιο καλοκαιρινό φυτό, µπορείτε και τώρα να το σπείρετε (το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Μαρτίου) για να ανθίσει σε δύο µε τρεις µήνες µετά τη σπορά. Με ένα κλάδεµα µετά την άνοιξη, οι βιολέτες µπορούν να επιζήσουν και δεύτερο χρόνο. Εάν όµως στην περιοχή σας ο χειµώνας είναι δριµύς, δεν θα αντέξει το ψύχος του. Οι βιολέτες στολίζουν πολύ όµορφα και τα βάζα, όπου µπορούν να αντέξουν έως και 15 ηµέρες, εφόσον αλλάζουµε το νερό κάθε ηµέρα και κόβουµε την άκρη του ανθικού στελέχους κάθε δεύτερη. Συνδυάζονται πανέµορφα µε κλαδιά από ελιά, επειδή τα φύλλα τους είναι σταχτοπράσινα.

Σκυλάκι Νάνος - Γίγας


  
Τα σκυλάκια, φυτεμένα σε ομάδες, αποτελούν χρωματιστές οάσεις στον καλοκαιρινό μας κήπο. Τα χαριτωμένα τους λουλούδια μοιάζουν με κεφάλι σκύλου κι έτσι πήραν το όνομά τους.

Είναι κατάλληλα για ηλιόλουστα σημεία καθώς αντέχουν και τον πιο καυτό ήλιο και το ύψος τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία.


Άλυσος


  
Φυτεύονται από τα μέσα Μαΐου και μετά σε ηλιόλουστες και με άμεση ηλιοφάνεια θέσεις, αντέχει όμως και στην ελαφριά σκιά. Το χώμα πρέπει να είναι ασβεστούχο και όχι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες, αλλά με καλή στράγγιση.

Κατηφές


  
Ανθοφορεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.
Φυτεύεται από τα μέσα Μαΐου σε ηλιόλουστες θέσεις σε χώμα χουμώδες με καλή στράγγιση και με πολλές θρεπτικές ουσίες.
Ποτίζετε με άφθονο νερό αφήνοντας όμως το χώμα να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα.


Ωραιόφυλλο


 
Είναι η πιο χρωματιστή πρασινάδα που έχετε δει. Τα έντονα χρώματα των φύλλων, σε αμέτρητες διαφορετικές αποχρώσεις και συνδυασμούς, θα φωτίσουν κάθε σκιερή γωνία του κήπου ή της βεράντας σας.

Οι αποχρώσεις στα φύλλα είναι πιθανόν να ποικίλουν με τις εποχές καθώς έχουν άμεση συνάρτηση με το φως. Αν το φυτό σας δέχεται απευθείας ηλιακό φως, τα χρώματα θα ξεθωριάσουν και τα φύλλα του μπορεί ακόμη και να καούν. Την άνοιξη και το φθινόπωρο που οι μέρες είναι μικρότερες, τα χρώματα θα είναι μεν έντονα αλλά μπορεί να διαφέρουν λίγο στον τόνο.

Σκουλαρικές


  
Η σκουλαρικιά είναι φυτό με ορθόκλαδη ανάπτυξη ή οποία όμως γέρνει προς τα κάτω. Χαρακτηριστικό είναι το όμορφο λουλούδι της το οποίο μοιάζει με σκουλαρίκι και υπάρχει σε αρκετά χρώματα κυρίως αποχρώσεις του λιλά και του ροζ αλλά και σε λευκό. Χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία με σκιά κατά τις μεσημεριανές ώρες. Χρειάζεται συχνό και αρκετό πότισμα. Επίσης το λίπασμα θα βοηθήσει στην παραγωγή περισσότερων λουλουδιών.

Γκαζάνια


 
Η γκαζάνια είναι φυτό πολυετές , ποώδες , αειθαλές , χαμηλής βλάστησης 15-20 cm . Τα φύλλα του είναι λογχοειδή , χνουδωτά , στενόμακρα , σκουροπράσινα στην επάνω επιφάνεια και αργυρόχρωμα στην κάτω επιφάνεια.
 Έχει πλούσια, εντυπωσιακή και παρατεταμένη ανθοφορία. Τα άνθη του είναι διαφόρων χρωματισμών με τα συνηθέστερα αυτών να είναι κίτρινο , πορτοκαλί , ρόδινο και λευκό. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γκαζάνιας είναι το κλείσιμο του άνθους κατά την διάρκεια της νύχτας ή νεφελώδη καιρού .

Βερβένα


  
Μια ξεχωριστή καλλονή είναι η ποικιλία Aphrodite με τα ραβδωτά άνθη.
Ανθοφορεί από Ιούνιο έως Οκτώβριο.
Φυτεύεται από τα μέσα Μαΐου σε ηλιόλουστες θέσεις, με χώμα καλής στραγγίσεως, χουμώδες και πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες, όχι πολύ στεγνό.


Λειρί Κόκορα


 
Υπάρχουν ποικιλίες υψηλής, μέσης και χαμηλής ανάπτυξης, που το ύψος κυμαίνεται από 20-120εκ. Τα φύλλα είναι μεγάλα, καρδιόσχημα έως ωοειδή-λογχοειδή, με έντονες και χαρακτηριστικές ραβδώσεις, πράσινα ή κόκκινα. Τα άνθη είναι μεγάλα, μήκους μέχρι 30εκ, πλατιά όπως και τα ανθικά στελέχη, σκληρά σαν βούρτσα, πολύ θεαματικά, που μοιάζουν με το λειρί του κόκορα και έχουν βελούδινη υφή. Το χρώμα τους είναι βαθύ κόκκινο ή πορφυρό, σπανιότερα δε κίτρινο, χρυσό, πορτοκαλί ή ρόδινο.
Ανθίζει σχεδόν όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Είναι ανθεκτικό φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες και στα ξηρά και πορώδη εδάφη.
Οι υψηλές ποικιλίες μπορούν να σκεπάσουν αντιαισθητικές επιφάνειες του κήπου ή μπροστά από ανοιχτόχρωμες επιφάνειες να δημιουργήσουν αντιθέσεις χρωματισμών. Όπως επίσης χρωματικές αντιθέσεις μπορούν να δημιουργηθούν όταν φυτεύεται σε χλοώδεις εκτάσεις.
Οι νάνες ποικιλίες είναι πολύ κατάλληλες για την δημιουργία ανθικών πλαισίων. Οι χαμηλές και μέσου ύψους ποικιλίες είναι άριστο φυτικό υλικό για φυτοδοχεία εξωτερικών και ηλιαζόμενων εσωτερικών χώρων.

Κουμπάκια


  
Μονοετής χαμηλής ανάπτυξης φυτό, ανθίζει απο τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο. Είναι ανθεκτικό στον άνεμο και στην ξηρασία. Φυτεύεται σε ηλιόλουστες περιοχές, προτιμά εδάφη με καλή στράγγιση όχι όμως στεγνά.

Αλεξανδρινό


 
Φυτό με παχύ φύλλωμα και μεγάλα βράκτια άνθη  κυρίως κόκκινα (υπάρχουν λευκές, ροζ και κιτρινωπές ποικιλίες),της οικογενείας των ευφορβιιδών. Φυτό εξαιρετικής καλλωπιστικής αξίας, σύμβολο των Χριστουγέννων. Φυτό κατάλληλο για εσωτερικούς  χώρους. Θεωρείται το φυτό των χριστουγέννων.

Σουφρίνια


 Οι σερφίνιες είναι τα γνωστότερα καλοκαιρινά, ετήσια, ανθοφόρα φυτά. Έχουν πράσινα φύλλα και αρωματικά χωνοειδή άνθη από τα μέσα της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου. Ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται με σπορά νωρίς την άνοιξη.
 Καλλιεργούνται σε ηλιαζόμενες, προστατευμένες από τους δυνατούς ανέμους θέσεις και σε χουμώδη, στραγγιζόμενα, μέτρια υγρά εδάφη  σε γλάστρες και σε ανθώνες.

Βίνγκα


  
Πολυετής πόα, που φτάνει σε ύψος 40-50 εκ. Αυτοφύεται σε θαμνότοπους και σκιερά μέρη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο. Είναι φυτό φαρμακευτικό και καλλωπιστικό.
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Vinca minor (Βίγκα η ελάσσων) και συνώνυμα του είναι τα Clematis daphnoides minor, Pervinca vulgaris august folia, Vinca vulgaris, Vinca Pervinca (φαρμακευτική).
Στη χώρα μας το συναντούμε με τις κοινές ονομασίες αγριολίτσα, αγριολίζα, αγριολέζα βίγκα και ψιακί.
Είναι ένα όμορφο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των αποκυνοειδών και το συναντούμε καλλιεργούμενο στους κήπους ή αυτοφυές (ιδιαίτερα σε Θεσσαλία, Αργολίδα και Αρκαδία) μέσα στα δάση, σε μεγάλες φραγιές ή χέρσους τόπους. Στους κήπους καλλιεργούνται τρεις ή περισσότερες ποικιλίες με πορφυρά ή παρδαλά και διπλά άνθη
.

Μαργαρίτες Άσπρες


 
Αποκαλούνται και μαργαρίτες, ανθοφορούν από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο /Ιούλιο και έχουν μια δεύτερη ανθοφορία στο τέλος του καλοκαιρού, είναι πολυετές φυτό.

Λομπέλια


 
Φυτεύονται από τα μέσα Μαΐου και μετά σε ηλιόλουστες έως ημισκιερές καλυτέρα σε προστατευμένες από την άμεση ηλιοφάνεια θέσεις, σε χώμα χουμώδες, πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες με καλή στράγγιση.
Δεν αντέχουν το συνεχές πότισμα ή τα στάσιμα νερά αλλά αγαπούν την ομοιόμορφη ύγρανση.

Ζίνια


 
Ανθοφορούν από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.
Μπορείτε να σπείρετε απευθείας από τον Μάιο και να αραιώσετε αργότερα τα φυτά, είναι πιο οικονομικό.
Φυτεύονται από τα μέσα Μαΐου σε ηλιόλουστες, ζεστές και ελαφρά προστατεμένες από τον αέρα θέσεις. Το χώμα πρέπει να είναι χουμώδες με καλή στράγγιση και πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες, όχι πολύ στεγνό.


Φλόγα


 
Είναι από τα ελκυστικότερα καλλωπιστικά για σκιερά μέρη, λέγεται και ουρά της Ανθοφορεί ανάλογα με το είδος και την ποικιλία από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Φυτεύεται από νωρίς την άνοιξη, καλύτερη εποχή είναι και νωρίς το φθινόπωρο σε κατά προτίμηση ημισκιερες θέσεις, ακόμα κ σε σκιές δέντρων αλλά και σε σκιά. Σε προσήλια μέρη χρειάζεται πολύ νερό. Το χώμα πρέπει να είναι χουμώδες, νωπό έως υγρό.Σε εποχές ανομβρίας χρειάζονται καλό και τακτικό πότισμα.

Βιγόνια  Υπάρχουν πάνω από 1000 διαφορετικά είδη βιγόνιας. Ανήκουν στην οικογένεια των ουλμιδών και κατάγονται από την τροπική ζώνη. Διακρίνουμε στις φυλλώδεις βιγώνιες και στις ανθοφόρες. Οι βιγώνιες θέλουν φως, όχι όμως απευθείας έκθεση στον ήλιο. Χρειάζονται πολλή υγρασία, αλλά μην ψεκάζετε κατευθείαν πάνω στα φύλλα και αποφύγετε να γυρίζετε τη γλάστρα. Απεχθάνονται τον καπνό και τα ρεύματα. Διατηρείστε το χώμα τους πάντα νωτισμένο κι από το Μάρτιο ως το Σεπτέμβριο ρίξτε τους ελαφρό λίπασμα κάθε δυο εβδομάδες. Την άνοιξη αλλάξτε γλάστρα. Προηγουμένως μπορείτε να κλαδέψετε τις ποικιλίες που έχουν θαμνώδη ανάπτυξη. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται κατά κύριο λόγο με μοσχεύματα φύλλων. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε και με μοσχεύματα κορυφής ή ριζώματα.

Καλέντουλες


 
Αυτό το όμορφο, ετήσιο φυτό είναι ενδημικό της νότιας Ευρώπης. Το ύψος του φθάνει τα 50 με 70 εκατοστά. Οι διακλαδώσεις των μίσχων του καλύπτονται με απλά, εναλλασσόμενα φύλλα και το καλοκαίρι παράγουν μεγάλα λουλούδια σε διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου και του πορτοκαλί. Τα φυτά της καλέντουλας αναπτύσσονται πολύ εύκολα. Το κύριο είδος τους είναι η Calendula officinalis, η κοινή καλέντουλα των κήπων), έχει φύλλα με ανοιχτό πράσινο χρώμα και κοντούς μίσχους, όπου αναπτύσσονται μονά ή διπλά άνθη με χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο, κρεμ ή άσπρο και διάμετρο 5 με 7 εκατοστά. Αυτά τα φυτά είναι πολύτιμα για πολλούς περισσότερους λόγους εκτός από την όμορφη παρουσία τους.

Πορτουλάκα


  
Ανθοφορεί από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο, είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, με ελάχιστες απαιτήσεις όμως τα άνθη ανοίγουν όταν έχει ήλιο και κλείνουν νωρίς το βράδυ.
Φυτεύονται από τα μέσα Μαΐου σε θέσεις κατά προτίμηση με πλήρη ηλιοφάνεια, προστατευμένες από τη βροχή κ σε χώμα χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού