Ξινόδεντρα - Φυτώρια Σερρών Κοτόπουλος

Search
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Ξινόδεντρα

Δένδρα

Λεμονιά

  Υπάρχουν πολλές καλλιεργητικές ποικιλίες λεμονιάς, αλλά και υβρίδιά της με άλλα είδη του γένους Citrus. Ποικιλίες λεμονιάς που θα βρείτε σε ελληνικά φυτώρια είναι οι παρακάτω: Αδαμοπούλου, Βακάλου, Ζαμπετάκη, Μαγλήνη ή Μαγληνό, Χονδρολεμονιά, Eureka, Interdonato, Lisbon, Verna ή Berna κ.ά.
-Lisbon Πολύ παραγωγική ποικιλία. Τα δέντρα της έχουν πλούσιο φύλλωμα, πολλά αγκάθια και είναι ανθεκτικότερα στο κρύο. Εχει καρπούς μεγάλους, με λίγα σπέρματα και μεγάλη περιεκτικότητα σε χυμό.
-Interdonato Πρώιμη ιταλική ποικιλία της οποίας η συγκομιδή αρχίζει από το τέλος Αυγούστου. Είναι
μονόφορη, αρκετά παραγωγική και συνήθως χωρίς αγκάθια. Εχει καρπό με λίγα σπέρματα, κυλινδρικό, λείο και πλούσιο σε χυμό.
-Eureka δημιουργήθηκε στην Καλιφόρνια γύρω στο 1850. Είναι ποικιλία δίφορη, λιγότερο ανθεκτική στο ψύχος, αλλά πολύ παραγωγική. Τα δέντρα της δεν έχουν αγκάθια και οι καρποί της είναι μεγάλου μεγέθους, με λίγα σπέρματα και πλούσιοι σε χυμό. Η συγκομιδή αρχίζει από το τέλος του χειμώνα.
-Χονδρολεμονιά είναι δίφορη και έχει καρπούς μετρίου ή μεγάλου μεγέθους, χωρίς σπέρματα, με χονδρή γευστική φλούδα και πλούσιο χυμό.
-Verna (Berna) Τα δέντρα της είναι μεγάλα και δεν έχουν αγκάθια. Είναι ποικιλία δίφορη με καρπούς μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, που έχουν λίγα σπέρματα και χυμό λιγότερο ξινό.
-Αδαμοπούλου η ποικιλία αυτή είναι πολύφορη και έχει καρπό μετρίου ή μεγάλου μεγέθους, με σάρκα χωρίς σπέρματα (κουκούτσια), πλούσια σε χυμό.

Γκρειπφρουτ

  Εξαιρετική πηγή βιταµίνης C και καροτενοειδών, το γκρέιπφρουτ δεν έχει µόνο γεύση αλλά και ισχυρές αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έρευνες δείχνουν ότι ο καρπός του γκρέιπφρουτ συµβάλλει στη µείωση της χοληστερίνης και ενισχύει την καταπολέµηση της αρτηριοσκλήρωσης, ενώ είναι πιθανόν να καταπραΰνει και το πεπτικό έλκος.

Μανταρινιά

-Κλημεντίνη: Ποικιλία πολύ διαδεδομένη, με εύγευστους καρπούς, σχεδόν άσπερμους που ωριμάζουν νωρίς το χειμώνα. Δέντρο με πυκνό φύλλωμα, συμπαγούς εμφάνισης, συμμετρικού σχήματος.
-Κοινή (Χίου): Το "παραδοσιακό" μανταρίνι, με τους ιδιαίτερα αρωματικούς καρπούς, χειμερινής ωρίμανσης, που φέρνουν λίγα ή πολλά σπέρματα.
-Ενκορ: Γνωστή ποικιλία όψιμης ωρίμανσης (Μάρτιο-Ιούνιο). Καρποί αρωματικοί, πολύ γευστικοί
-Ορτανίκ: Ποικιλία όψιμης ωρίμανσης (Μάρτιο-Ιούνιο) με γευστικούς καρπούς. Δέντρο και καρποί ιδιαίτερης αντοχής σε αντίξοες συνθήκες και ασθένειες.
Νόβα: Τύπος "Κλημεντίνης" όψιμης ωρίμανσης.

Πορτοκαλιά

-Νάβελ: Ομάδα ομφαλοφόρων ποικιλιών, άσπερμων, χειμερινής ωρίμανσης, επιτραπέζιας χρήσης. Δέντρο μέτριας ζωηρότητας με ωραίο, βαθυπράσινο φύλλωμα. Εκπροσωπείται κυρίως από την ποικιλία "Μέρλιν".
-Βαλέντσια: Ποικιλία όψιμης καλοκαιρινής ωρίμανσης, πρακτικά άσπερμη, κατάλληλη κυρίως για χυμοποίηση. Δέντρο εύρωστο, ανθεκτικό.
-Σαλουστιάνα: Ωριμάζει το χειμώνα. Καρποί γευστικοί, αρωματικοί με βελούδινη σάρκα, κατάλληλοι για χυμοποίηση αλλά και επιτραπέζια κατανάλωση. Δέντρο ιδιαίτερα εύρωστο, ταχυαυξές, ανθεκτικό.
-Ταρόκο: Αιματόσαρκη ποικιλία, ωριμάζει στο τέλος του χειμώνα, κατάλληλη για χυμοποίηση, αλλά και επιτραπέζια κατανάλωση. Δέντρο εύρωστο, ανθεκτικό.
-Ντόλτσο: Ποικιλία γλυκιά, ωριμάζει χειμώνα

Κούμ κουάτ

-Ντόπια: Ποικιλία με ωοειδείς καρπούς, κιτρινοπορτοκαλί χρώματος. Δέντρο ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας, μέτριας ανάπτυξης.

Νεραντζιά

-Η νεραντζιά ανήκει στην οικογένεια των Ρυτοειδών (= εσπεριδοειδών) και είναι μικρό δέντρο, στην lt Ελλάδα και στην lt Κύπρο είναι γνωστό δε και με τις ονομασίες κιτρομηλιά και ξινονεραντζιά.
Μοιάζει πολύ με την πορτοκαλιά και ανήκει στα lt εσπεριδοειδή. Η καταγωγή της είναι από το Βιετνάμ αλλά σήμερα είναι πολύ κοινή και καλλιεργείται σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στις τροπικές περιοχές και στις χώρες της Μεσογείου.
Ο καρπός της είναι το νεράντζι που μοιάζει με το πορτοκάλι εξωτερικά αλλά η διαφορά του είναι στη γεύση. Τα νεράντζια είναι πολύ πικρά και ξινά και δεν καταναλώνονται νωπά. Η χρήση τους είναι κυρίως στη ζαχαροπλαστική και στην ποτοποιία.

 
 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού