Βολβοί - Φυτώρια Σερρών Κοτόπουλος

Search
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Βολβοί

Πράσινα Φυτά

Τουλίπα


  Η τουλίπα είναι ίσως ένα από τα πιο όμορφα βολβώδη φυτά και σίγουρα ο πιο εμπορικός βολβός. Οπωσδήποτε είναι ένα φυτό το οποίο όταν υπάρχει σε έναν κήπο τραβά όλα τα βλέματα. Καλό είναι να φυτεύεται μέσα οκτώβρη. Την πρώτη χρονιά οι βολβοί ανθίζουν σχεδόν στο 100%. Την επόμενη χρονιά όχι όλοι αν δεν ακολουθήσουμε τα παρακάτω: Με το που απανθίσει το λουλούδι ρίχνουμε ένα καλό λίπασμα ώστε η φυλλική επιφάνεια που έχει μείνει να δώσει δύναμη στον βολβό ώστε να μαζέψει ουσίες για την άνθιση της επόμενης χρονιάς. Επίσης σημαντικό είναι η φύτευση να γίνεται σε σημεία σκιερά κατά την διάρκεια του μεσημεριού. Πιο κατάλληλες περιοχές όμως είναι της βόρειας ελλάδας γιατί καλό είναι ο βολβός να δέχεται για τουλάχιστον 6 εβδομάδες θερμοκρασία γύρω στους 0 βαθμούς κελσίου.

Ζουμπούλι


  
Το ζουμπούλι ανήκει στην εικογένεια των λειριιδών. Κατάγεται από τον Μεσογειακό χώρο. Έχουν ευωδιαστά άνθη σε όρθιες πυκνές βοτρυοειδείς ταξιανθίες. Πέρνουν όλες τις αποχρώσεις του άσπρου και του κίτρινου ή του κόκκινου και του μπλε. Η ποικιλία Multiflora βγάζει πάνω από ένα ανθικό στέλεχος σε κάθε βολβό. Μπορείτε και μόνοι σας να καλλιεργήσετε υάκινθους φυτεύοντας το φθινόπωρο τους βολβούς σε ελαφρώς υγρό χώμα ή βάζοντας τους σ' ένα γυάλινο δοχείο με στενό στόμιο έτσι, ώστε να βρίσκονται μόλις 2 χιλιοστά πάνω απ' το νερό. Χρειάζονται περίπου 8-10 εβδομάδες, ένα μέρος σκοτεινό και θερμοκρασία κάτω από 12 °C, για να βγάλουν ρίζες. Φροντίστε η μετάβαση σε ένα χώρο πιο φωτεινό και ζεστό να γίνει ομαλά.
Μπορείτε να καλλιεργήσετε υάκινθους και σε γλάστρα. Αν θέλετε το Δεκέμβριο να είναι ανθισμένοι, πρέπει ήδη από το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο να βάλετε τους βολβούς στο χώμα και να τους σκεπάσετε με μία στρώση άμμο.

Νάρκισσος


  
Νάρκισσος είναι το λατινικό όνομα μιας μεγάλης ομάδας ανθεκτικών βολβών, ανοιξιάτικης κυρίως ανθοφορίας. Υπάρχουν μερικά είδη νάρκισσου που ανθίζουν το φθινόπωρο. Το κοινό αγγλικό όνομα για όλους τους ναρκίσσους είναι Daffodil. Το βοτανικό όνομα του γένους είναι νάρκισσος (Narcissus). Είναι κυρίως ενδημικά στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά υπάρχουν κάποια είδη που θα τα συναντήσουμε στην κεντρική Ασία και στην Κίνα. Υπάρχει μεγάλη γκάμα από καλλιεργούμενες ποικιλίες, βελτιωμένες και αρκετά τροποποιημένες, οι οποίες αυξάνουν κάθε χρόνο. Συνολικά πάνω από 25,000 ποικιλίες σε αποχρώσεις του κίτρινου, άσπρου, πορτοκαλί και ροδακινί - ροζ.

Φρέζιες


 
Η Φρέζια (Freesia spp. – Iridaceaea) είναι ίσως το μοναδικό βολβώδες φυτό με πρώιμη ανοιξιάτικη άνθηση που δεν αρέσκεται στα εδάφη με πολύ οργανική ουσία. Αν η Φρέζια φυτευτεί σε τέτοια εδάφη δημιουργεί πολλά φύλλα και λίγα άνθη. Το ιδανικό υπόστρωμα για τη φύτευση της Φρέζιας σε φυτοδοχεία είναι μείγμα κηποχώματος, φυλλοχώματος και καλοχωνεμένης κοπριάς σε ίσες αναλογίες.

Κρόκος


  
Κρόκος Σατίβους" είναι το κατάλληλο βοτανικό όνομα γι' αυτό το φυτό, το οποίο φυτεύεται το καλοκαίρι και ανθίζει το φθινόπωρο. Εχει στενό, γρασιδωτό φύλλωμα με άσπρη κεντρική φλέβα, εμφανίζεται το χειμώνα και μαραίνεται πριν από το καλοκαίρι. Κανένα ίχνος από τον κρόκο δεν θα εμφανιστεί μέχρις ότου οι μέρες γίνουν μικρές και δροσερές.

Κυκλάμινο


 
Γνωστό σε όλους μας, ένα πανέμορφο λουλούδι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Ελληνικής φύσης. Επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που χαρίζονται την περίοδο των Χριστουγέννων.
Τα άγρια κυκλάμινα που ευδοκιμούν στη χώρα μας, αλλά και σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία των κυκλάμινων που πωλούνται στα ανθοπωλεία. Τα άγρια κυκλάμινα έχουν λευκό ή ανοικτό ροζ χρώμα με σκούρο ροζ στεφάνι στη βάση των πετάλων τους ενώ τα κυκλάμινα των ανθοπωλείων είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από το λευκό μέχρι το μοβ. Τα φύλλα τους είναι σκούρα πράσινα, σε σχήμα καρδιάς, και συνήθως έχουν γραμμές από γκρι ή ασημένιο χρώμα.

Νερανγκούλα


  
Εποχιακό φυτό με πανέμορφα άνθη, άπειρων χρωμάτων που εμφανίζονται την Ανοιξη και φύλλα σύνθετα, χνουδωτά, ανοιχτοπράσινα. Χρειάζεται γόνιμο έδαφος και θέσεις ηλιόλουστες ή ημισκιερές. Χρησιμοποιείται σε κήπους αλλά και σαν γλαστρικό φυτό.

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού