Αναρριχώμενα - Φυτώρια Σερρών Κοτόπουλος

Search
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Αναρριχώμενα

Ανθοφόρα

Αγιόκλημα


 
Το αγιόκλημα (γνωστό και ως αιγόκλημα, και μπιρμπιλιά) είναι αναρριχητικός θάμνος που φτάνει τα 6 έως 10 μέτρα. Έχει ωοειδή φύλλα, λευκά ή υποκίτρινα ή και κόκκινα άνθη που έχουν χαρακτηριστικό, ευχάριστο άρωμα. Φέρει καρπούς χρώματος πορτοκαλί που έχουν τοξικές ιδιότητες.Καλλιεργείται σαν διακοσμητικός θάμνος σε φράχτες αγαπά της
δροσερές περιοχές με υγρά, πλούσια εδάφη.

Γιασεμί Πολυανθής Χιώτικο


  
Το χιώτικο ή μεγανθές γιασεμί και το γιαπωνέζικο ή γιασεμί Αζορών έχουν έντονη και χαρακτηριστική μυρωδιά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Το χιώτικο γιασεμί είναι ευαίσθητο στο κρύο και θέλει αρκετό ήλιο για να αναπτυχθεί. Το γιασεμί Αζορών (βγάζει λουλούδια σε μπουκετάκια και έχει μυτερά πέταλα) μπορεί να τοποθετηθεί και σε θέσεις με λιγότερο ήλιο, αλλά πιθανώς να επηρεαστεί η ανθοφορία του. Και τα δύο είδη είναι αρκετά ανθεκτικά στο κρύο. Θέλουν συχνό και λίγο πότισμα.

Γιασεμί Ρυχγόσπερμα


  
Αειθαλές αναρριχώμενο με άνθη υποκίτρινα, αρωματικά και άφθονα, που το καλύπτουν στις αρχές του καλοκαιριού σκορπίζοντας ένα λεπτό, γλυκό άρωμα. Θέλει γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος, είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες και προτιμά τις προστατευμένες θέσεις με ήλιο, αλλά μπορεί να φυτευτεί και σε θέσεις με λίγη σκιά.

Κισσός


  
Ο Κισσός είναι αειθαλής θάμνος, μακρόβιος, αναρριχώμενος ή έρπων και σπάνια δενδρύλλιο. Τα φύλλα του είναι τοποθετημένα εναλλάξ, με μακρύ μίσχο, ωοειδή, τριγωνικά, ρομβοειδή και καρδιόσχημα. Μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλο εύρος περιβαλλοντικών συνθηκών, όμως αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιαζόμενες και σκιασμένες θέσεις.Η δύναμη του Κισσού να αναρριχάται και να υφαίνει το φύλλωμα του, τον έκαναν ένα ισχυρό σύμβολο του πεπρωμένου και της μαγικής δύναμης. Ο Κισσός μπορεί να αφαιρέσει τη ζωή από κάποιο δέντρο και έμεινε γνωστός ως οιωνός θανάτου και της πνευματικής αναγέννησης.

Διπλαδένια


Φυτό αναρριχόμενο, αργής ανάπτυξης με στιλπνό φύλλωμα και άνθη από λευκά ως ροζ και κόκκινα. Ευαίσθητο φυτό σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, κατάλληλο για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Τηλέγραφος


  
Το χρώμα του είναι αυτό που σου τραβάει πρώτα την προσοχή. Μετά είναι το σχήμα του. Ένα από τα λίγα κοινά ελληνικά ονόματα φυτών που ταιριάζουν με την εμφάνισή του. Πραγματικά είναι σαν να βλέπεις τηλεγραφόξυλα. Πολύ συνηθισμένο και δημοφιλές φυτό τις δεκαετίες 60-80 (υπάρχει σχεδόν σε όλες τις παλιές ελληνικές ταινίες). Στις μέρες μας σπανίζει για κάποιον ανεξήγητο λόγο η εμφάνισή του σε μπαλκόνια, αυλές και κήπους. Κατάγεται από το Ανατολικό Μεξικό και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς κατακτητές. Γρήγορα έγινε αγαπημένο φυτό των μεσογειακών λαών λόγω του υπέροχου χρώματος του και της γρήγορης ανάπτυξής του. Στην Ελλάδα προσαρμόστηκε γρήγορα στο κλίμα και έγινε τόσο δημοφιλές που θεωρήθηκε τοπική χλωρίδα.

Σανδεβίλια


 Τα λουλούδια έρχονται σε μια ποικιλία χρωμάτων, όπως λευκό, ροζ, κίτρινο και κόκκινο. Ως ορειβάτες, τα σανδεβίλια μπορούν να εκπαιδευτούν ενάντια σε έναν τοίχο ή πέργκολα για να παρέχουν μια φυλλώδη πράσινα και συχνά άνθιση εικόνα της ομορφιάς. Έχουν την τάση να προσελκύουν έντομα.

Αράχνη


  
Το κοινό όνομα του φυτού είναι Αράχνη και κατάγεται από την Νότια Αφρική.Είναι φυτό εξωτερικού χώρου με ένα πράσινο φτερωτό φύλλωμα.Το φυτό αυτό δεν ειναι φαγώσιμο είναι τοξικό.

Μποκαμβίλια


  
Μωβ, κόκκινες, άσπρες, τώρα τελευταία και πορτοκαλί αλλά και δίχρωμες. . . Δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί Ελληνικό καλοκαιρινό τοπίο χωρίς τις πανέμορφες μπουκαμβίλιες να δίνουν χρώμα σε κάθε γωνιά, στις αυλές των σπιτιών, ή σε συνδυασμό με το άσπρο και το μπλε των νησιών μας. Κι όμως δεν είναι μεσογειακό αλλά ένα τροπικό φυτό που προέρχεται από τη Βραζιλία.

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού